Immaterieel erfgoed

Immaterieel erfgoed

De Indische rijsttafel is uitgeroepen tot immaterieel erfgoed in Nederland. Eigenlijk is Indische rijsttafel een superlatief, want rijsttafel is al Indisch. Immaterieel betekent levend erfgoed, sociale gewoonten, tradities.

“Indisch koken en de Indische rijsttafel traditie hebben hun oorsprong in het voormalig Nederlands-Indië. Zodoende maakt dit immaterieel erfgoed deel uit van de sociaal-culturele gemeenschap die haar wortels heeft in voormalig Nederlands-Indië, die na de dekolonisatie is blijven voortbestaan”, aldus de organisatie achter de inventaris over de 200e bijschrijving.

Persoonlijk vind ik dat de inheemse cultuur hier ook een behoorlijk aandeel in heeft en niet alleen de Nederlands Indische gemeenschap, maar dit is de bescheiden mening van Renée.

Traditie is belangrijk: Het verbindt ons met het verleden. Het brengt ons bij het heden. En onderricht ons voor onze toekomst.


meer lezen?

Stuur me mijn gratis mini-eBook.
Tegelijkertijd meld ik mij aan voor de maandelijkse nieuwsbrief en jullie mogen mij geheel vrijblijvend een email sturen wanneer het boek 'De zon in zijn ogen' uit komt.

Wij respecteren uw privacy. Ook wij houden niet van spammen. U kunt zich eenvoudig afmelden via de afmeldlink in elke nieuwsbrief die u van ons ontvangt.